• نیاوران ، خیابان مژده (مقدسی) ، خیابان محمود احمدی زمانی
  • ۹۱۱ ۱۱۱ ۲۸ - ۰۲۱

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان یک تخصص دندانپزشکی است که بر روی هم تراز کردن و صاف کردن دندان‌های شما متمرکز است. اگر دندان‌های کج، روی هم، پیچ خورده یا شکاف خورده دارید، ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص ارتودنسی داشته باشید. درمان‌های رایج ارتودنسی شامل بریس‌های سنتی، ترازهای شفاف و نگهدارنده‌های متحرک است. در ادامه مطلب توضیحات بیشتری در رابطه با ماهیت ارتودنسی، مزایا و معایب و موارد مراجعه به متخصص ارائه می‌شود.

ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی شاخه‌ای از دندانپزشکی است که بر تشخیص و درمان حالت‌های بد دندان تمرکز دارد. درمان‌های متداول ارتودنسی شامل بریس‌ها، تراز کننده‌های شفاف و نگهدارنده است. نحوه قرار گرفتن دندان‌های شما روی هم تاثیر بسزایی بر سلامت دهان و دندان شما دارد. با بهبود نحوه برخورد دندان‌های بالا و پایین، می‌توانید خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامت دهان، از جمله پوسیدگی، بیماری لثه و سایش بیش از حد (فرسایش) را کاهش دهید.

چه کسی درمان ارتودنسی را انجام می‌دهد؟

در بیشتر موارد، ارتودنتیست‌ها این نوع درمان را انجام می‌دهند. متخصص ارتودنسی، پزشکی است که پس از فارغ التحصیلی از دانشکده دندانپزشکی، دو تا سه سال آموزش اضافی دریافت می‌کند. آنها بر بهبود و سلامت دندان و دهان شما تمرکز می‌کنند. ارتودندیست‌ها درمان‌های عمومی دندانپزشکی مانند پر کردن، روکش یا بریج را انجام نمی‌دهند.

انواع ارتودنسی

ارتودنسی انواع مختلفی دارد که با توجه به شرایط و میزان ناهنجاری دندان‌ها، شرایط و سن بیمار استفاده می‌شود. انواع ارتودنسی شامل موارد زیر است:

  • ارتودنسی ثابت: در ارتودنسی ثابت، براکت‌ها روی سطح دندان فیکس شده و امکان جابه‌جایی و خارج کردن بریس وجود ندارد. در این نوع از ارتودنسی لازم است اصول بهداشت دهان و دندان پس از ارتودنسی رعایت شود تا از تغییر رنگ و پوسیدگی دندان‌ها در طول دوره درمان جلوگیری شود. مدت زمان درمان ارتودنسی ثابت حدود دو سال است.
  • ارتودنسی متحرک: این نوع ارتودنسی به‌منظور رفع مشکلات خفیف دندان مانند بهم ریختگی‌های جزئی دندان‌ها، به آن‌ها نظم می‌دهد. با اینکه ارتودنسی متحرک دندان قابلیت جابجایی دارد و می‌توان آن را از دهان خارج کرد، اما توصیه می‌شود تنها در موارد ضروری و لازم از دهان خارج شود.
  • ارتودنسی لینگوال: این نوع ارتودنسی می‌تواند مشکلات شدید دندانی، انواع مال اکلوژن‌ها و تراکم یا فاصله‌های شدید دندانی را بهبود بخشد.
  • ارتودنسی دیمون: در ارتودنسی دیمون سرعت حرکت دندان‌ها و در نتیجه فرایند درمان سریعتر رخ می‌دهد و در مدت زمان کمی برای افراد یک لبخند زیبا به ارمغان می‌آورد.
  • ارتودنسی سرامیکی: در ارتودنسی نوع سرامیکی، براکت‌ها از جنس سرامیک بوده و به رنگ دندان یا شفاف تهیه می‌شوند و حداقل دید ممکن را دارند. این نوع ارتودنسی برای افرادی که از ظاهر نامناسبی که درمان ارتودنسی ایجاد می‌کند هراس دارند و نمی‌خواهند براکت‌ها در معرض دید قرار گیرند، مناسب است.

ارتودنسی برای چه افرادی سود بیشتری دارد؟

تقریبا همه می‌توانند از ارتودنسی سود ببرند. اما برخی از مراجعین بیش از سایر افراد به درمان نیاز دارند. همانطور که می‌دانیم افراد به دلیل زیبایی لبخند خود به دنبال درمان مشکلات دندان با ارتودنسی هستند. با این حال علاوه‌بر مزایای زیبایی، ارتودنسی عملکرد جویدن را بهبود می‌بخشد و سلامت دهان و دندان را بهتر می‌کند.

انواع مشکلات ارتودنسی شامل موارد زیر است:

  • اورجت، زمانی که دندان‌های بالایی شما روی دندان‌های پایینی شما بیرون می‌آیند.
  • آندربایت، زمانی که دندان‌های پایین شما بیشتر از دندان‌های بالایی بیرون می‌آیند.
  • دندان‌های روی هم قرار گرفته
  • دندان‌های شلوغ
  • دندان‌های کج
  • دندان‌های چرخیده
  • دندان‌های نهفته (که به طور جزئی یا کامل در استخوان فک شما گیر کرده‌اند)

چه زمانی باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد؟

هر زمان که در مورد ظاهر، سلامت یا عملکرد دندان‌های خود نگران هستید، یک قرار ملاقات با متخصص ارتودنسی ترتیب دهید. بسیاری از متخصصان ارتودنسی شما را بدون ارجاع می‌بینند. اما دندانپزشک شما می‌تواند یک متخصص ارتودنسی را نیز توصیه کند.

خدمات ارتودنسی به‌طور ویژه برای کودکان اهمیت دارد. اگر فکر می‌کنید کودک شما ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص ارتودنسی داشته باشد، از دندانپزشک خود بخواهید تا توصیه‌هایی را ارائه کند. ارتودنتیست‌ها عموماً کودکان 7 ساله را می‌بینند.

چه کسانی نباید درمان ارتودنسی انجام دهند؟

برای واجد شرایط بودن برای درمان ارتودنسی، نباید مشکلات دندانی جدی مانند پوسیدگی گسترده یا بیماری لثه داشته باشید. قرار دادن بریس بر روی دندان‌های بیمار می‌تواند تاثیر منفی جدی بر سلامت دهان و دندان فرد داشته باشد.

اگر پوسیدگی یا بیماری لثه دارید، برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. هنگامی که آن شرایط را مدیریت و رفع کردید، از دندانپزشک خود بپرسید که آیا درمان ارتودنسی برای شما مناسب است یا خیر.

مزایای ارتودنسی

مزایای زیبایی ارتودنسی واضح است. اما این درمان‌ها مزایای عملکردی و مرتبط با سلامتی را نیز ارائه می‌دهند:

  • هنگامی که دندان‌های شما در تراز مناسب قرار دارند، تمیز کردن آنها بسیار آسان‌تر است.
  • صاف کردن دندان‌ها می‌تواند عملکرد جویدن و گفتار را بهبود بخشد.
  • درمان ارتودنسی می‌تواند درد مربوط به اختلال TMJ را کاهش دهد.
  • یک گزش همسو می‌تواند خطر پوسیدگی، بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان را کاهش دهد.
  • ارتودنسی می‌تواند به شما در دستیابی و حفظ لبخند زیبا و سالم کمک کند.

معایب ارتودنسی

عیب اصلی ارتودنسی در مدت زمان درمان است. شما باید دستورالعمل‌های درمانی را به دقت دنبال کنید و تا رسیدن به هدف خود صبور باشید. برای برخی افراد، درمان ارتودنسی کمتر از یک سال طول می‌کشد. برای دیگران، ممکن است تا دو سال یا بیشتر طول بکشد. از آنجایی که هر فردی نیازهای منحصر به فرد خود را دارد، زمان درمان برای همه متفاوت به نظر می‌رسد. از متخصص ارتودنسی خود بپرسید که چه انتظاری دارید.

علاوه‌بر این اگر اطراف دستگاه‌های ارتودنسی خود را به طور کامل تمیز نکنید، خطر ایجاد حفره در شما نیز بیشتر است. حتما توصیه‌های بهداشت دهان و دندان ارتودنتیست خود را رعایت کنید.

سخن پایانی

در این مطلب به شرح درمان ارتودنسی دندان و انواع آن پرداخته شد. این درمان جهت رفع مشکلات و ناهنجاری‌های مربوط به دندان‌ها انجام می‌شود. ارتودنسی انواع مختلفی دارد که نوع آن اغلب با توجه به میزان ناهنجاری دندان و شرایط سنی بیمار تعیین می‌شود. ارتودنسی دارای مزایا و معایب متعددی است که در این مطلب عنوان شد. لازم است هر زمان که در ظاهر، سلامت یا عملکرد دندان‌های خود اختلالی مشاهده کردید، در اسرع وقت یک قرار ملاقات با متخصص ارتودنسی ترتیب دهید. مدت زمان درمان ارتودنسی شخص به شخص متفاوت هست. ما مشاوره با همکاران خود در کلینیک دندانپزشکی نیاوران را به شما پیشنهاد میکنیم.