• نیاوران ، خیابان مژده (مقدسی) ، خیابان محمود احمدی زمانی
  • ۹۱۱ ۱۱۱ ۲۸ - ۰۲۱

فیزیوتراپی آرتروز

فیزیوتراپی آرتروز

فیزیوتراپی آرتروز و اهمیت آن

فیزیوتراپی آرتروز

فیزیوتراپی نوعی حرفه مراقبت‌های بهداشتی است که با استفاده از تکنیک‌های مختلف مانند درمان دستی، آب درمانی و الکتروتراپی به همراه مشاوره، بر ایجاد تحرک و عملکرد قسمت‌های آسیب دیده بدن تمرکز دارد. یک فیزیوتراپیست می‌تواند یک برنامه حرکتی برای کمک به فعال نگهداشتن شما ایجاد کند. فیزیوتراپی می‌تواند به شما کمک کند ایمن و موثر حرکت کنید. یکی از بیماری‌های که فیزیوتراپی می‌تواند به درمان آن کمک کند، آرتروز است. اگر تمایل دارید با نقش فیزیوتراپی در درمان آرتروز بیشتر آشنا شوید با ما همراه باشید. ما در این مقاله قصد داریم به موضوع فیزیوتراپی آرتروز و اهمیت آن بپردازیم.

بیماری آرتروز

آرتروز نوعی بیماری است که روی مفاصل اتصال دهنده استخوان‌ها اثر می‌گذارد و سبب التهاب مفاصل می‌شود. این بیماری شامل دو نوع آرتروز حاد و آرتروز مزمن است. بیماران مبتلا به آرتروز در حین حرکت، درد، سفتی و ناراحتی را تجربه می‌کنند. آرتروز دو شکل عمده دارد: استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید.

 استئوآرتریت زمانی رخ می‌دهد که غضروفهای بین مفاصل آسیب ببینند و آرتریت روماتوئید که یک بیماری خود ایمنی است، زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن مفاصل خود را تحت تاثیر قرار دهد. هدف اصلی فیزیوتراپی در درمان آرتروز شامل بهبود تحرک و برقراری مجدد عملکرد مفاصل آسیب‌دیده‌ است. فیزیوتراپیست‌ها متخصصان دارای مجوزی هستند که با استفاده از روش‌های درمانی مختلف مفاصل آسیب‌دیده‌ را تقویت می‌کنند.

علائم آرتروز

آرتروز دارای علائم گوناگونی چون درد مزمن و شدید، تورم و التهاب مفصل، سفتی و خشکی مفصل، حساسیت به لمس و فشار، تغییر شکل مفصل، محدودیت حرکتی مفصل، ایجاد خارهای استخوانی در ناحیه مفصل، ضعف و آتروفی عضلات اطراف مفصل، کاهش انعطاف‌پذیری، کاهش قدرت و کریپتوس است. کریپتوس همان صدایی است که هنگام حرکت دادن مفصل آسیب‌دیده ایجاد می‌شود. این علائم در تشخیص آرتروز می‌تواند کمک زیادی به شما بکند اما برای تشخیص مطمئن‌تر میتوان به پزشک مراجعه کرد. پزشک با استفاده از روش‌هایی چون اشعه ایکس، تصویربرداری mri و آزمایش خون وجود آرتروز را به خوبی تشخیص می‌دهد.

نقش فیزیوتراپیست در درمان آرتروز

فیزیوتراپیست‌ها معمولا قبل از شروع درمان یک آزمایش ارزیابی فیزیکی انجام می‌دهند. ارزیابی عمدتاً شامل ارزیابی راه رفتن، فعالیت‌های روزمره زندگی، دامنه حرکت مفصل، تست قدرت عضلانی، وضعیت بدن و عملکرد تنفسی است. پس از آن یک برنامه تمرینی فردی به بیمار ارائه می‌شود. این تمرینات به منظور بهبود انعطاف‌پذیری، قدرت، هماهنگی و تعادل برای دستیابی به عملکرد بدنی مطلوب طراحی شده‌اند.

فیزیوتراپیست به شما نحوه وضعیت بدن و مکانیک بدن را برای فعالیت‌های معمول روزانه برای تسکین درد و بهبود عملکرد آموزش می‌دهد. او نحوه استفاده صحیح از وسایل کمکی مانند واکر و عصا را به شما آموزش می‌دهد. گزینه‌های درمانی مختلفی مانند بریس‌ها و آتل‌ها برای حمایت از مفاصل، درج کفش برای کاهش استرس در اندام‌های تحتانی، درمان سرد و گرم برای کاهش درد و سفتی مفاصل به بیمار توصیه می‌شود.

همچنین، فیزیوتراپیست ممکن است برای تسکین درد و بهبود عملکرد، تغییراتی را برای محیط شما مثل صندلی‌های ارگونومیک یا تشک بالشتکی در آشپزخانه پیشنهاد دهد. به طور کلی، فیزیوتراپیست برای درمان آرتروز، اهدافی مثل بهبود تحرک و بازگرداندن استفاده از مفاصل آسیب دیده، افزایش قدرت برای حمایت از مفاصل، حفظ تناسب اندام و حفظ توانایی انجام فعالیت های روزانه را دنبال می‌کند.

تکنیک‌های فیزیوتراپی در درمان آرتروز

در آرتروز هیپ، مفصل ران وزن بدن را تحمل می‌کند. بنابراین، درد در این مفصل بر تحرک کلی تأثیر می‌گذارد. هدف فیزیوتراپی بهبود تحرک در بیماران در چنین مواردی است. تکنیک‌های مورد استفاده در درمان آرتروز شامل کمپرس سرد و گرم، درمان تحریک الکتریکی، آب درمانی، استراتژی‌های محافظت از مفصل ران و … است.

کمپرس گرم و سرد

از کمپرس گرم و سرد در هر دو نوع حاد و مزمن آرتروز استفاده می‌شود. معمولاً در بیمارانی که از شرایط حاد رنج می‌برند از کمپرس سرد استفاده می‌شود و در مرحله مزمن آرتروز از گرما درمانی استفاده می شود. کمپرسهای داغ معمولاً به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه، یک یا دو بار در روز باید مورداستفاده قرار بگیرند. برای سرما درمانی هم از بسته‌های سرد، یخ و اسپری نیتروژن می‌توان استفاده کرد.

درمان تحریک الکتریکی

تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS) رایج‌ترین شکل الکتروتراپی است که برای درمان آرتروز استفاده می‌شود. مطالعات گزارش داده‌اند که بیماران پس از دریافت درمان تحریک الکتریکی برای یک بار در هفته به مدت تقریباً یک ماه، درد کمتری را تجربه می‌کنند.

آب درمانی

اگر آب درمانی در فواصل منظم انجام شود، بیماران آرتروز تسکین می‌یابند. این روش درمان تسکینی، هم در شرایط حاد و هم در شرایط مزمن کاربرد دارد. در این روش، تمرینات تخصصی در داخل آب با دمای حدود ۳۳ تا ۳۶ درجه سانتیگراد صورت می‌گیرند.

استراتژی‌های محافظت از مفصل ران

در این تکنیک در زمینه محافظت از مفصل ران به بیمار آموزش‌ها و راهنمایی‌های لازم ارائه می‌شود. فیزیوتراپیست عمدتاً در مورد حمل وزنه‌های سنگین و انجام فعالیت‌های خاص توصیه‌های لازم را به بیمار می‌کند. همچنین به آن‌ها وسایل کمکی برای راه رفتن ارائه می‌شود و توصیه می‌شود از وسایل مناسب برای پا استفاده کنند. فیزیوتراپیست‌ها همچنین به بیمار در مورد حفظ وضعیت صحیح بدن آموزش می‌دهند.

سایر تکنیک‌ها

از دیگر انواع تکنیک‌ها برای درمان آرتروز، تکنیک‌های توان‌بخشی است. این نوع تکنیک‌ها شامل آتل بندی مفاصل آسیب‌دیده‌، استفاده از دستکش‌های فشاری، درمان دستی، تمرینات درمانی و آموزش بیمار است. درمان دستی تکنیکی است که فیزیوتراپیست‌ها از آن برای تسکین درد و سفتی بهره می‌برند. تکنیک درمان دستی مزایای بسیار زیادی در درمان آرتروز زانو نشان داده است.

سخن پایانی

ما در این مقاله به موضوع فیزیوتراپی آرتروز و اهمیت آن در درمان این بیماری پرداختیم. فیزیوتراپی با تکنیک‌های مختلف تاثیر بسیار زیادی در تسکین علائم آرتروز دارد. از این رو می‌توان نتیجه گرفت بیمارانی که از آرتروز رنج می‌برند با مراجعه به فیزیوتراپیست می‌توانند تسکین زیادی پیدا کنند. پیشرفت‌هایی به طور مداوم در زمینه فیزیوتراپی برای بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به آرتریت انجام می‌شود. کلید یک نتیجه موفقیت‌آمیز، یادگیری تمرینات از فیزیوتراپیست و تمرین آن‌ها در خانه به صورت طولانی‌مدت است. بهبود تدریجی بوده و بدن در طول زمان به آرامی قوی‌تر می‌شود؛ بنابراین تمرین مداوم ضروری است. در پایان اگر در ارتباط با مطالب پیش رو، سوال یا پیشنهادی دارید، آن را با ما در میان بگذارید.